Sunday, November 9, 2014

Tanda-Tanda Anda Kena Migrain!

Assalamualaikum WBT dan Salam Seantero Dunia! 

Orang Malaysia ramai yang hidapi sakit migrain. Bagi yang tidak pernah mengalaminya, mungkin tidak tahu betapa sakitnya apabila migrain datang. 


Saya dahulu megidap migrain. Dapat detect semasa saya belajar di USM. Masa tu, saya rasa sakit kepala yang amat. Sangsi dengan keadaan itu, saya lakukan CT Scan di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, kelantan di bawah seliaan Profesor Jafri Malin.


Terkejut juga masa Dr cakap saya ada migrain. Jika anda sering sakit kepala, dan kurang pasti sama ada tanda-tanda itu migrain atau tidak, jom teruskan baca entry ini.


Di sini saya nak kongsi serba sedikit info tentang migrain yang ditulis oleh Dr ZubaidiAPA ITU MIGRAINE?
Migrain adalah sakit kepala yang menyakitkan, berdenyut-denyut dan berlangsung antara 4-72 jam sehingga seseorang itu tidak mampu melakukan pekerjaan rutin hariannya. Namun begitu menurut kajian yg dibuat, migraine tidak mendatang kesan jangka panjang yang serius.

APA PENYEBAB MIGRAINE?
Menurut kajian, migrain boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Pada asasnya, apabila berlaku migrain saluran darah akan mengembang dan menguncup menyebabkan kita berasa sakit kepala yang berdenyut-denyut.Migrain boleh disebabkan oleh faktor keturunan. Jika ibu mengalami migrain semasa muda, anaknya juga boleh mengalami migrain.

APAKAH TANDA-TANDA MIGRAINE?
Migraine biasanya menyebabkan rasa sakit kepala berdenyut-denyut (throbbing headache) pada sebelah kepala dan rasa loya. Namun ada juga sakit kepala di kedua-dua belah kepala. Individu yang berlainan mempunyai tanda-tanda penyakit migraine yg berlainan.
Pergerakan, cahaya, bunyi bising dan bau-bauan boleh memburukkan lagi migraine. Kadang kala seseorang itu boleh merasakan aura, iaitu beliau dapat melihat bintik-bintik, gelombang cahaya atau pancaran2 cahaya di depan matanya. Tangan, bahu dan muka akan menjadi kebas. Ianya berlaku 30 min sebelum sakit kepala.

BAGAIMANA MIGRAINE ITU DIDIAGNOSA?
Selalunya doktor cuba exclude atau mencari kemungkinan2 lain penyebab sakit kepala seperti kerabunan mata, stress atau tidak cukup rehat. Namun begitu doktor akan mengatakan ianya migraine jika :
  1. Anda mempunyi 5 kali atau lebih sakit kepala tanpa aura atau 2 kali sakit kepala dgn aura.
  2. Sakit kepala yg berlangsung 4-72 jam tanpa makan apa2 ubat.
  3. Rasa loya dan mahu muntah, pancaran cahaya dan bunyi menyebabkan sakit kepala bertambah teruk.
BAGAIMANA IANYA DIRAWAT ?
Migraine biasanya dirawat dgn ubat tahan sakit. Ianya boleh didapati di farmasi. Namun jika ianya tidak berkesan, haruslah berjumpa dgn doktor untuk rawatan lanjut. Migraine juga boleh dikurangkan dengan mengelakkan pengambilan cheese, coklat dan MSG.

Adakah anda juga mempunyai tanda-tanda migrain?


Jika ada, pastikan ada dapat konsultansi dari Dr. Takut-takut migrain yang anda hadapi sebenarnya berada ditahap kritikal!!!

No comments:

Post a Comment