Friday, January 23, 2015

Tip Untuk Orang Muda: Apakah Pelaburan Terbaik Di Awal Kerjaya?

Assalamualaikum WBT dan salam seantero dunia.

Hari ini terlalu banyak jenis pelaburan yang di war-warkan. Pelaburan emas, pelaburan hartanah, pelaburan forex dan macam-macam lagi. Namun tahukah anda, ada satu pelaburan yang PALING PENTING untuk dilakukan bagi menjamin masa depan yang lebih baik.

Hari ni saya nak kongsi tentang PELABURAN UTAMA yang perlu dilakukan oleh orang muda yang baru bekerjaya.

Pelaburan untuk orang muda

Diberitakan bahawa siswazah yang baru mendapat pekerjaan, secara purata akan ditawarkan gaji bulanan sebanyak RM2,500. Kajian pula mendapati bahawa 77% daripada mereka memberitahu, tidak mempunyai baki wang mencukupi untuk membuat simpanan kerana terpaksa menampung perbelanjaan keperluan.Lazimnya apabila sudah merasa susahnya mencari duit, maka peluang pelaburan yang dicari-cari adalah apa sahaja yang menatijahkan kepada tidak perlu lagi berkerja di hari kemudian, dan yang dianggap paling penting ialah setiap bulan mendapat keuntungan atau duit komisyen.
“Guna otak! Kita tak akan jumpa lagi peluang (skim) yang mampu beri pulangan seperti ini dalam masa 200 tahun!” nada ejen pelaburan memujuk.
Maka tidak hairanlah ramai anak muda yang terperangkap dengan definisi ringkas dalam melihat pelaburan dari aspek bentuk pulangan monetari semata. Inginkan hanya sesuatu yang mudah, namun memberi pulangan yang besar!
Commitment
Hal ini berlaku apabila pelaburan difahami sebagai komitmen melaburkan duit atau modal untuk membeli instrumen kewangan atau aset lain demi memperolehi keuntungan berbentuk pulangan atau kenaikan dalam nilai instrumen.
Contohnya, pelaburan dalam amanah saham, ASB, AHB, dalam bentuk pembelian bon atau sukuk runcit (bon islamik), Forex (tukaran mata wang asing), REITs (Amanah Pelaburan Harta Tanah), ETF(Dana Dagangan Bursa), pembelian emas fizikal atau akaun emas dan banyak lagi. Tetapi lebih menjahanamkan apabila ramai anak muda yang terjerat dalam skim pelaburan ponzi yang meragukan.
Di awal kerjaya, ketika pelabur muda mempunyai lebihan modal untuk dilaburkan, beberapa bentuk pelaburan yang disebutkan di atas, adalah antara produk yang boleh difikirkan (kecuali skim pelaburan ponzi). Namun kesilapan utama para pelabur muda di awal kerjaya, adalah apabila terlalu memikirkan pulangan dan keuntungan.
Profit word

Takaful Pelaburan Terbaik

Hakikatnya, jika ditanya apakah “pelaburan terbaik” di awal kerjaya, jawabnya ialah “laburlah” ke dalam polisi Takaful. Sekurang-kurangnya ia memberi jaminan perlindungan, di samping wujud aspek simpanan dan pelaburan walaupun (hanya) sebagai sampingan.
Dalam pelaburan lain, para pelabur boleh “dijanjikan” peratusan pulangan sehingga dua angka! 10%, 20%, 30% dan sebagainya. Tetapi apabila (mungkin) para pelabur muda itu ditimpa musibah, dalam bentuk didapati berpenyakit atau kemalangan. Dan tanpa perlindungan Takaful, nilai pulangan dua angka itu tidak langsung bermakna!
Atas sebab itu, ketika ejen pelaburan lain mengajak berfikir tentang keuntungan berlipat, ejen Takaful pula mengajak supaya hidup ini mesti beringat.

Pelaburan & Pengurusan Risiko

Aspek pengurusan risiko dari perspektif Islam bukanlah bermakna seseorang individu itu mampu mengawal situasi dan mampu mengelak musibah tersebut, tetapi risiko yang dihadapi itu boleh dikurangkan dan kesan yang ditanggung selepas berlakunya sesuatu yang tidak diingini.
Maka sekurang-kurangnya dengan adanya polisi Takaful, seseorang individu mempunyai pilihan untuk melaksanakan pengurusan risiko apabila beliau telah berusaha mengurangkan kesan dari musibah yang dihadapi.
Polisi Insurans konvensional telah difatwakan sebagai produk yang haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan kerana polisi tersebut merupakan suatu muamalah yang rosak, kerana akadnya mengandungi gharar (ketidak-tentuan), unsur judi dan unsur riba. Maka seorang Muslim perlu memilih sistem Takaful yang berlandaskan kontrak syariah – Tabarru’, berasaskan prinsip saling membantu.

Kos Perubatan Yang Semakin Meningkat

Ketika setiap rakyat Malaysia memperoleh hak untuk mendapatkan bantuan perubatan di klinik dan hospital kerajaan,hasil permintaan yang tinggi dan faktor lain seperti kepuasan dalam perkhidmatan telah menyebabkan ramai yang lebih selesa mendapatkan rawatan swasta walaupun terpaksa menelan belanja yang besar.
Di sebalik kepuasan dan keselesaan mendapatkan rawatan di klinik dan hospital swasta, semua sedia maklum bahawa perkhidmatan tersebut memerlukan kos yang tinggi, dan kebanyakan masyarakat awam hanya mampu jika bergantung pada polisi Insurans atau Takaful.
ubat-ubatan
Menurut sebuah laporan tempatan, sebuah keluarga dijangka perlu membayar kos perubatan sehingga RM60,000 untuk perbelanjaan perubatan untuk seorang ibu yang berusia 87 tahun yang dimasukkan ke dalam hospital selama 35 hari yang mana ibu itu juga dimasukkan ke dalam Unit Rawatan Rapi Jantung (CCU) selama seminggu , walaupun tanpa sebarang pembedahan (Sumber: Choking from high medical fees – The Star. 13-10-2013).
Hasil kemas kini terhadap Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta Tahun 1998 (Private Healthcare Facilities and Services Act 1998) telah menyebabkan kenaikan sehingga 200% terhadap kos konsultasi di hospital swasta. Kini satu perjumpaan atau konsultasi bersama pakar sahaja boleh mencecah RM80 sehingga RM235 manakala kos untuk satu pemeriksaan perubatan boleh mencecah sehingga RM50 hingga RM230 (Sumber: The Heat: Wrong Medicine for Health Insurance, 10-05-2014).

Sediakan Payung Sebelum Hujan

Dari satu aspek lain pula, kos perubatan negara dijangka meningkat 10 peratus setiap tahun berikutan peningkatan kes penyakit tidak berjangkit (NCD) ekoran kurangnya kesedaran rakyat berhubung gaya hidup sihat.
Kos hidup yang semakin meningkat kini akan menyebabkan orang ramai terpaksa bergantung pada rawatan di hospital kerajaan, atau bergantung pada polisi takaful untuk membiaya kos rawatan.
Payung pelangi
Atas sebab ini, pakar perancang kewangan tidak pernah gagal memberi nasihat kepada mereka yang baru masuk ke alam pekerjaan atau yang baru mendapat cahaya mata, agar memilih polisi takaful yang sesuai demi masa depan mereka. Rokok, sofa empuk, kereta baru dan siaran Astro anda ternyata tidak akan dapat membantu melangsaikan bil hospital anda mahupun keluarga.
Pelaburan paling berharga, ialah pelaburan jangka masa panjang, terhadap diri sendiri dan keluarga. Kesimpulannya, benarlah bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan.
kredit : majalah niaga

Jangan bertangguh

Malang tidak pernah berbau. 
Terdapat banyak kes, dah kena, baru sedar. Dah kena kanser, baru nak ambil Takaful.Maaf kami tidak dapat membantu. Sila korek tabung anda sendiri.
 Rugi, sangat rugi, kan. 

Instead, Takaful boleh cover, sebab tak mahu bertindak segera, kita terpaksa korek tabung, buat pinjaman peribadi nak cover kos perubatan.
Rugi, sangat rugi.

Saya tak nak ia nya terjadi pada pembaca. Polisi Takaful ini adalah untuk jangka masa panjang. Ia melindungi anda sehingga umur 80 tahun. Memang sangat berbaloi. Bermula dari serendah RM 100 sebulan, anda boleh mendapat 5 manfaat utama. 


Pelan Takaful Pru-BSN cover 5 perkara

1. Kematian/Lumpuh Kekal
2. Sakit kritikal 36 jenis
3. Kemalangan/Kematian/Lumpuh/Cacat
4. Perubatan ( kos rawatan hospital)
5. Simpanan Pendidikan/Persaraan

Anda boleh customize dengan budget anda dan anda boleh dapat manfaat yang sangat banyak.


Agen Takaful Prudential-BSN di Shah Alam dan Seluruh Malaysia

Berminat untuk mendapat konsultansi tentang Pelan Takaful yang sesuai dengan budget anda? Boleh hubungi, Mohd Rudy Ahmad. Beliau kini Agen Takaful PruBSN di Shah Alam dan beliau boleh cover satu Malaysia.


Jangan bertangguh kerana malang tidak pernah berbau.

Fast action, fast result.








5 comments:

  1. Hello Am Mrs, Mildred Harapan Am pemberi pinjaman pinjaman yang sah dan dapat diandalkan memberikan pinjaman
    pada syarat dan ketentuan yang jelas dan dimengerti pada tingkat bunga 2%. dari
    $ 12.000 untuk $ 7.000.000 USD, Euro dan Pounds Hanya. Saya memberikan Kredit Usaha,
    Pinjaman Pribadi, Pinjaman Mahasiswa, Kredit Mobil Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bills. jika Anda
    membutuhkan pinjaman apa yang harus Anda lakukan adalah bagi Anda untuk menghubungi saya secara langsung
    di: mildredhopeloanfirm@gmail.com
    Semoga Tuhan Memberkati.
    Salam,
    Mrs Debra morgan
    Email: mildredhopeloanfirm@gmail.com


    Catatan: Semua balasan harus kirim ke: MILDREDHOPELOANFIRM@GMAIL.COM

    ReplyDelete
  2. MEMOHON PINJAMAN ANDA

    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan Wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan ada di sana, Michellen Haward Firma Pinjaman adalah jawapan untuk menawarkan apa-apa jenis pinjaman kepada orang ramai atau sesiapa dalam nees bantuan kewangan. Kami memberikan pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah. hubungi kami hari ini melalui e-mel di michellenhawardloans@gmail.com

    Nota: Semua pemohon perlu berada di atas 18 tahun

    ReplyDelete
  3. Do not use all of these Private Money Lender here, there are not legitimate and if they have a free email account tag i.e. yahoo, gmail, hotmail, live etc then they are not legitimate. If they have telephone number with international dialing codes from Nigeria, India, UK, Singapore and France then you have to beware. A legitimate company would have a genuine website, personalized email address/account and based in the country they claim they are. I would recommend anyone looking a a serious/honest loan lender to visit: DAVID HERLEY FINANCE HOME BASED IN THE USA and their reputation speaks louder than others in the industry when it come to obtaining all kinds of loan, mortgage, debt consolidation and Real Estate Loans. Their full website information and contact details are tel no: +1 (321)-323-1809, Website: www.dherleyfinancehome.net or Email: loans@dherleyfinancehome.net located in Orlando, Florida. USA. Skype: dherleyfinance

    ReplyDelete
  4. Do not use all of these Private Money Lender here, there are not legitimate and if they have a free email account tag i.e. yahoo, gmail, hotmail, live etc then they are not legitimate. If they have telephone number with international dialing codes from Nigeria, India, UK, Singapore and France then you have to beware. A legitimate company would have a genuine website, personalized email address/account and based in the country they claim they are. I would recommend anyone looking a a serious/honest loan lender to visit: DAVID HERLEY FINANCE HOME BASED IN THE USA and their reputation speaks louder than others in the industry when it come to obtaining all kinds of loan, mortgage, debt consolidation and Real Estate Loans. Their full website information and contact details are tel no: +1 (321)-323-1809, Website: www.dherleyfinancehome.net or Email: loans@dherleyfinancehome.net located in Orlando, Florida. USA. Skype: dherleyfinance

    ReplyDelete
  5. Do not use all of these Private Money Lender here, there are not legitimate and if they have a free email account tag i.e. yahoo, gmail, hotmail, live etc then they are not legitimate. If they have telephone number with international dialing codes from Nigeria, India, UK, Singapore and France then you have to beware. A legitimate company would have a genuine website, personalized email address/account and based in the country they claim they are. I would recommend anyone looking a a serious/honest loan lender to visit: DAVID HERLEY FINANCE HOME BASED IN THE USA and their reputation speaks louder than others in the industry when it come to obtaining all kinds of loan, mortgage, debt consolidation and Real Estate Loans. Their full website information and contact details are tel no: +1 (321)-323-1809, Website: www.dherleyfinancehome.net or Email: loans@dherleyfinancehome.net located in Orlando, Florida. USA. Skype: dherleyfinance

    ReplyDelete